ceskemisie.cz - krestansky rust, cirkev, misie, biblicka skola, podrizenost, rebelie

Stal jsem se křesťanem, co dál?

Boží povolání

Máme zde krátkou, ale velmi důležitou zprávu. Přečtěme si tento verš z 1. listu Korinťanům a tam uvidíme, že Bible má povolání pro každého z nás, volá nás a čeká na naši odpověď.
Věrný je Bůh, který vás povolal do společenství svého Syna, Ježíše Krista, našeho Pána. (1 Kor 1:9). Vidíme zde dvě velké věci. Vidíme již zmíněné Boží povolání a vidíme, jak volá nás osobně. Bůh mě volá. Bůh tě volá. Bůh volá mou ženu. Bůh volá toho člověka sem, toho člověka tam. Bůh volá všechny lidi. A to první pozvání, které dostáváme od Boha, je ve skutečnosti pozváním ke společenství s jeho Synem Ježíšem Kristem, tedy ke spáse. Bůh chce, abychom k Němu přišli, a abychom poznali Boha jako svého osobního Spasitele. Jako Vykupitele, který zaplatil za naše hříchy. Jako oběť za naše hříchy. A pak s Ním začínáme osobní vztah.

Lidé ve světě jsou plní povinností a nezbytných i zbytných činností, jako je práce, vydělávání peněz, placení účtů a tak dále. Ano, vědí o Bohu, ale Bůh je někde daleko. Ne v jejich blízkosti, ne v jejich srdcích. Ale Bible vyzývá všechny lidi, aby poznali Boha osobně. S tím ale úzce souvisí jedna věc, a to je strach. Když to řeknete průměrnému člověku, bude se bát, protože neví, co to znamená a co to vyžaduje. Takový člověk nezná Krista a Jeho charakter. Mnohokrát se stane, že se takový člověk bojí. Svůj život si dosud většinou stavěl na základě svého sebevědomí a svých úspěchů. Ten člověk má plán pro svůj život. Ví, co dělá a kam s tím plánem směřuje. A najednou slyší o Bohu a o tom, že jej Bůh volá, a že Bůh chce vstoupit do jeho života a změnit ho. Změnit tvé plány, tvé touhy, vlastně celý život. Není divu, že se trochu bojí. Pochopíte, že nebudete moci držet svůj život ve svých rukou, pokud do svého života pozvete Boha. Ano, to je správně. Tento verš nám ale říká něco jiného. Říká, že “Bůh je věrný, který vás povolal do společenství svého Syna, Ježíše Krista.” Věrný Bůh, rozumíš? To je důležitá část tohoto verše. Že Bůh je věrný.

A co to prakticky znamená? To znamená, že se nemáme bát. Bůh vlastně říká “nebojte se”. Možná máte nějaké problémy v některých oblastech svého života? Neboj se, Bůh je věrný. Hledáte práci? Nebo lepší práci? Nebojte se, Bůh je věrný. A to lze aplikovat na jakoukoli situaci. Hledáš manžela/manželku? Nebojte se, Bůh je věrný. Vdáváš se? Neboj se, Bůh je věrný. A to je základ Božího volání. Je zde psáno, že nás povolal, ale dříve než říká že nás povolal, říká, že je věrný. Nebojte se! Problém je, že my sami nejsme ve skutečnosti věrní. Jsme zkorumpovaní, jsme lháři, jsme podvodníci, jsme nečestní a mnoho dalšího. A proto si myslíme, že jsou všichni stejní. Všichni jsme stejní, všichni jsme ztracení hříšníci, ale Bůh je jiný. Což je těžké přijmout z hlediska našich vlastností, když si myslíme, že On musí být stejný jako my. Předpokládáme, že Bůh je také zkažený, a proto je pro nás těžké Mu důvěřovat. Na druhé straně někteří lidé mohou rozpoznat, že jsou hříšní, a bojí se Boží Svatosti. Vidíme to v Petrově odpovědi, když viděl Ježíšův zázrak a poznal v něm Boha.

Luk 5:8 To uzřev Šimon Petr, padl k nohám Ježíšovým, řka: Odejdi ode mne, Pane, neboť jsem člověk hříšný.

A Bůh nám říká, nebojte se, protože jsem věrný. Můžete mi věřit ve všem, dokonce i pro svojí budoucnost. Neboj se. Stejný princip vidíme v evangeliu podle Matouše, kapitola 28, kde Bůh posílá apoštoly, aby kázali dobrou zprávu.

Jděte tedy a získávejte za učedníky všechny národy, křtěte je ve jméno Otce i Syna i Ducha svatého a učte je zachovávat vše, co jsem vám přikázal. A hle, jsem s vámi vždy až do konce světa. (Matouš 28:19-20)

Všimli jste si, že řekl: “Jděte a získávejte učedníky ze všech národů…” Vidíte? Všechny národy. Neřekl některé národy, ale všechny! Neříká jen ty národy, kde je bezpečno. Ne, řekl všechny národy. Možná se teď bojíte, možná si představujete určité národy, mezi nimiž je velmi nebezpečné svědčit o vaší víře. Ale co říká v tomto verši? A hle, já jsem vždy s vámi, nebojte se, jsem věrný. Když nás Bůh volá, neříká jdi, udělej to sám. Říká, že bychom měli jít, ale že je s námi. Neboj se. Je to jako když otec posílá svého malého syna, aby odvedl skvělou práci. Ten otec si položil syna na klín a udělá to spolu s ním. Spolu. Otec ho vede a syn se od něj učí. Tak to funguje, nebo alespoň tak by to mělo fungovat. Tak se k nám Bůh chová, když nám dává povolání do života. Stejný princip se opakuje v celé Bibli, kupř. ve 2. knize Mojžíšově, kde Bůh říká Mojžíšovi, jak má vést lid Izraele.

Teď běž, vezmi ty lidi tam, kam jsem ti řekl. Hle, můj anděl půjde před tebou (Exodus 32:34)

Je tu tedy Mojžíš, který má za úkol vést celý národ. Je to velká práce. Ne každý bude s takovým vůdcem spokojený. Ne každý ho bude respektovat a ne každý ho bude poslouchat. Mnozí mezi sebou reptali a mluvili o Mojžíšovi špatně. To se stalo Mojžíšovi. To se dnes stane každému vůdci. Buďte připraveni. Ale Bůh říká Mojžíšovi, aby ten lid vedl, a dodává: „Můj anděl půjde před tebou“. Podívej, Mojžíši, budu s tebou. Neboj se. Je to Kristophanie, nebo jinými slovy zjevení Ježíše Krista ve Starém zákoně. Totéž říká jinému vůdci, Jozuovi:
Mojžíš, můj služebník, umírá; proto nyní vstaň, přejdi ten Jordán, ty a všichni ti lidé… (Jozue. 1:2).
Jozue dostává výzvu, aby vedl Izrael, ale také dostává potvrzení.

Nikdo před tebou neobstojí celý tvůj život; Budu s tebou jako s Mojžíšem, neodejdu od tebe ani tě neopustím. (Jozue 1:5, 8:1, 10:8, 10:25)

Jozue? Neboj se! Nebojte se! Nebojte se! Emmanuel – Bůh s námi. Nenaplňujeme Boží volání ze své vlastní síly nebo prostřednictvím našeho ega. Nikoliv. Děláme to s Bohem. A když to víte, Boží volání nebude nikdy příliš obtížné ani únavné. Vše bude zredukováno a vykonáno ve společenství s vaším Spasitelem.

Útok na Boží volání

Teď, když jsi křesťan, jen abys věděl, znej, že tě ďábel nenávidí. Ale neboj se, Ďábel tě už dříve nenáviděl. Udělal vše proto, abyste nebyli spaseni. Nyní udělají vše proto, aby nerostli ve víře. Buďte si jisti, že pokaždé, když je Boží dílo zjeveno, povstane odpor, aby toto dílo zastavil. Ale víme, že je to ve skutečnosti naopak. Když je Bůh zjeven, ničí to skutky ďábla. Tma musí zmizet.

Proto se zjevil Syn Boží, aby zničil skutky ďábla. (1 Jan 3:8)

Uvědomte si, že takové hlasy přijdou od vašich přátel, od vašich rodinných příslušníků nebo příbuzných nebo od někoho jiného a budou se vám snažit zabránit v následování Krista. Stejně jako se Ďábel převléká za anděla světla, tak i tyto útoky často přicházejí v pěkném balení. Bude to znít, jako by pro váš život chtěli to nejlepší, ale ve skutečnosti tato rada pochází z jiné sféry. Je to buď tělesný, nebo démonický hlas, který je inspirován s cílem zabránit vám následovat Boha. V takových chvílích buďte jako Ježíš a řekněte si ve svém srdci: “Jdi ode mě, Satane!” (Mt 16:23)“ a pak udělejte to, co je duchovně správné. Říkáme vám to nyní, abyste věděli, co můžete očekávat a jak se duchovně (biblicky) nechat vést Bohem.

Biblická definice

Prakticky řečeno, jaké Boží povolání může mít křesťan. Nyní jsi zachráněn. Uvěřil jsi v Kristovu-Beránkovu obětní náhradu (zástupná oběť) za své hříchy. Tvé hříchy jsou odpuštěny skrze krev Ježíše Krista. Takže teď jsi křesťan, ale otázka zní: “Teď, když jsi křesťan, co dál? Jaký je tvůj další krok?”

V Bibli pro nás vidíme úžasnou definici a můžeme začít v Efezským 4:20, kde se říká, že bychom měli znát Krista. Měli bychom se od Krista učit a velmi dobře ho poznávat, protože mohou existovat lidé, kteří Krista neobjevují nebo ho neučí správným způsobem. Proto toto existuje varován.

Eph 4:20 Ale vy ne tak jste se vyučili následovati Krista

Dnes se můžete setkat s křesťany, kteří neobjevují Krista tak, jak je představen v Božím slově, a hned víte, že jste Krista tímto způsobem nepoznali. Nebyli jste učeni mluvit za zády ostatních. Nebyli jste učeni snižovat ostatní věřící atd. Hned víš, že něco není v pořádku. Tento verš nám tedy zjevuje, že můžeme poznat Krista, Jeho tlukot srdce a Jeho plán pro naše životy. Jsme tedy spaseni a měli bychom poznat svého Spasitele. Potřebujeme růst v osobním vztahu s Ním. Co potřebujeme, abychom lépe poznali Krista? Jednoduše, Bibli. Slovo Boží, abychom se z Jeho Slova mohli naučit konkrétnímu poznání. Moje první rada pro nového věřícího je tedy pořídit si Bibli. Nejlepší je, když je to Bible, které velmi dobře rozumí, to znamená, že by měla být v jeho jazyce. Později si jistě ke studiu pořídí Bible, které mu pomohou ještě lépe porozumět původním jazykům, hlubšímu významu slov a mnoho dalšího. Například anglické verze používají pro lásku pouze dvě slova, kterými jsou (love and charity). Řečtina koiné, ve které byl napsán Nový zákon, používá pro lásku 4 slova. V Bibli najdeme tři slova a čtvrté je v klasické řečtině. Tato slova jsou AGAPE, PHILEO, STORGE a EROS. Zde tedy vidíme, jak důležité je porozumět původnímu jazyku Bible, abychom dosáhli hlubšího porozumění, protože každé z těch slov znamená trochu něco jiného.

Mít církev (komunitu), ne hrdost.

Další věcí pro nového věřícího je najít si dobrou církev, která věří Bibli. Hledáte kostel kam chodit? Hledejte komunitu, společenství věříích a jen hezkou budovu. Hledejte společenství, které je milující, projevuje milosrdenství a odpuštění a biblicky se vypořádává s hříchem. Hledejte sbor, který má mužského pastora-učitele. Hledejte církev, která učí spasení z milosti skrze víru, bez skutků.

Milostí tedy jste spaseni skrze víru. Spasení není z vás, je to Boží dar; není z vašich skutků, takže se nikdo nemůže chlubit. (Efezkým 2:8, 9)

Zjistěte jejich doktríny (jejich učení). Zeptejte se jich, jak je člověk spasen? Má svobodnou vůli se rozhodnout? Zeptejte se jich na ospravedlnění a usmíření s Bohem a jak jej dosáhnout. Jak se přisuzuje spravedlnost podle jejich chápání? Je to skrze víru jako jednorázová událost (jak je vysvětleno v Římanům 4:1-5:1)? Nebo věří v ospravedlnění skrze skutky?! A modlete se, protože Bůh je věrný a povede vás tam, kam vás chce vidět. A já vás „vybízím, abyste milovali“, abyste byli součástí jedné církve a měli křesťanské společenství a svého pastora-učitele.

A staráme se jeden o druhého, abychom se povzbudili v lásce a dobrých skutcích. Neopouštějme naše sbory, jak to někteří mají ve zvyku, ale raďme se navzájem, a to tím spíše, jak vidíte, že se blíží den (soudu) Kristův. (Žid. 10:24–25)

Potřebujeme pastýře, teď nemyslím Ježíše Krista, ale podpastýře, který se stará o stádo a není nádeník. Biblická paralela mezi věřícím a ovcí má své základy. Měli bychom být ve stádu pod vedením starostlivého pastora. Pokud nejsme součástí stáda, pak jsme vystaveni vlčím útokům a různým problémům. Nejen, že nás satan a jeho démoni mohou snadno napadnout, ale svou roli v tom hraje i naše stará hříšná povaha. Přicházejí ďáblova obvinění, špatně si o sobě myslíme a odpadáme od společenství s Bohem. Ale když se vrátíte do církve, zažijete úžasnou léčivou sílu Kristova těla, když uslyšíte, že jste vzácní a že Bůh má stále plán pro váš život. Boží láska zjevená skrze bratry a sestry vás obejme, protože jste přijati, a kazatelna vás povede a vybuduje každodenním přísunem učení. A to vše je zaměřeno na naši ochranu a růst v poznání Ježíše Krista.

A toto jsou jeho dary: jedny povolal za apoštoly, jiné za proroky, jiné za zvěstovatele evangelia, jiné za pastýře a učitele, aby své vyvolené dokonale připravil k dílu služby – k budování těla Kristova, (Efezským 4:11–12)

Ale opět je tu závažný problém, který lidem neumožňuje být součástí církve. Dnes jsou někteří lidé, kteří se k církvi nepřipojí natrvalo. Nějakou dobu chodí sem a tam, pak vymění kostel a pak je to znovu. Pak chvíli nikam nejdou. A jdou vlastně všude a nikam. Zkoušejí všechno a pořád – nic. A ten záhadný problém leží v srdci člověka. Všichni to máme v srdci a říká se tomu hrdost. Protože k tomu, abychom se k nějaké církvi natrvalo přidali a ne jen občas navštěvovali, ale abychom se skutečně stali jejím členem a chápali ji jako rodinu a církev, je od nás potřeba jedna věc, a to pokora. Musíme pochopit, že Bůh nás k této skupině věřících v tomto období přivedl z nějakého důvodu. A to je místo, které mi Bůh vybral, abych rostl, byl povzbuzován, milován a chráněn a skutečně poznal, kdo jsem, ale také abych zde použil své dary a zapojil se do služby. Církev je místo, kde mohu dokonce najít praktickou pomoc, najít práci, dostat radu a mnoho dalšího. Ale pokora je potřeba k tomu, abyste se podřídili vedení církve a našli své místo. Pyšný člověk se nikdy nepodvolí a vždy bude mít výmluvy, proč tak a proč tak – a víte, co to jsou? Lži. Nic než lži. Teď nemluvíme o konkrétním období, kdy věřící hledá svou církev. Samozřejmě je čas hledat Boží vedení. Nikdo mi ale nemůže říct, že přes 20 let hledali církev a nenašli. Takový člověk se jednoho dne bude muset zodpovídat Bohu. Místo toho najděte své bratry a sestry, svou pravou duchovní rodinu. A tomu se říká viditelné Tělo Kristovo zde na zemi. Je potřeba být toho součástí a pravidelně růst v milosti a víře.

Nejen číst, ale i studovat

Dalším krokem, jak lépe poznat Krista, je zapsat se do biblické školy nebo se připojit ke studijní skupině. Je to místo, kde se můžete naučit, jak přesněji porozumět své Bibli. A nejde jen o znásobení vašich znalostí, ale o to, abyste vás podrobili učení, které přináší změnu do života. Kromě toho budete dobře vybaveni pro službu, kterou pro vás Bůh má. Také vás připraví na každodenní praktický život a přispěje k vašemu charakteru podle Boží vůle. Budete zralí v rozhodování a vaše myšlenky ve víře budou mít přesné definice o věcech života. Biblická škola není určena k tomu, abyste získali titul a získali lepší práci. Jsou studenti, kteří přicházejí s tím, že když dokončí čtyřletý kurz, bude jim přidělena služba v církvi. Ne, takhle to nefunguje. Vím, že existují některé služby, které to dělají, ale to není biblický způsob. Jste pověřeni vkládáním rukou a modlitbou ne proto, že jste získali titul, ale proto, že byly uznány vaše dary a talenty. Obecně platí, že takový člověk má již nějakou dobu nebo řadu let svou službu v církvi. A ne naopak, hledat mu službu, v nejhorších případech mu službu vytvářet. Tak funguje svět, ale Bůh ne. Diplom není určen k vložení do rámu a zavěšení na zeď, ale k uvedení do praxe. Absolvování biblické školy vlastně začíná uplatňovat to, co jste se naučili, v každodenním životě a skutečně začít studovat sami. Neučíš se, protože tě někdo požádal, abys druhý den kázal. Studuješ pro Boha, ne pro lidi.

Usiluj o to, aby ses před Bohem osvědčil jako platný dělník, který se nemá zač stydět, protože správně vládne slovu pravdy. (2 Tim 2:15)

Naše církev funguje tak, že naše biblická škola je v jednotě s kazatelnou a nevyučuje různé názory od mnoha mezidenominačních učitelů, jak to dělají některé biblické instituce. Nejste v biblické škole, abyste poslouchali různé názory. Jste zde, abyste se dozvěděli o Kristu a Jeho charakteru a Jeho plánu pro váš život, ne abyste poslouchali dvě nebo tři protichůdná učení. Biblická škola by měla být podřízena místní církvi, protože by měla učit poslušnosti, nikoli svobodomyslné-vzpurné, nezávislé “duchovnosti”! Není nezávislá “duchovnost”, nic takového neexistuje. Viděl jsem některé biblické instituce zcela nezávislé na místních církvích. Jak pak můžete najít své místo v církvi, když nejsou podřízeni církvi? Jak se můžete naučit podřídit se Pastoru-Učitelovi (Ef 4:11), když během roku navštěvujete různé kostely jen sporadicky? To je celé špatně, protože biblická škola není o učení všech knih Bible. Jde především o tvé srdce a Jeho Ducha.

Modlitba

Další věc, kterou chci zmínit, je modlitba. Každý věřící by měl začít modlitbou a naučit se, co je modlitba. Modlíme se v srdci, v sobě, ale je dobré se modlit i ve skupině, kde vás povzbudí pohled na víru druhých lidí a jejich rozhovor ve víře s Bohem. V modlitbě se učíme důvěrnosti s Bohem a nacházíme jeho přítomnost. Ztišíš se, vypneš ten hlučný hlas světa a mluvíš s Bohem a nasloucháš Bohu. A věřte mi, je to velmi důležité. Modlitba funguje. Když se modlíme, Bůh odpovídá. Jednou o tom budeme mluvit a budete překvapeni, až uslyšíte, kolik velkých zázraků Bůh v našem životě udělal. Můžete se modlit za někoho, aby byl vysvobozen z otroctví hříchu, a víte co? Funguje to. Vidíte toho člověka a on říká: “Jsem volný”. Modlitba skutečně funguje a modlitba je klíčem k našemu křesťanskému životu.

Sdílejte svou víru s ostatními

Nyní, když jste se stali věřícími, rostete ve víře tak o své víře i svědčíte. Jak jednoduché. Neberte to nutně jako součást velkého poslání. To je něco, co z nás vychází kvůli změně v našich srdcích, která se odehrála. Jako když najdete obrovský poklad a pak se o něj z radosti podělíte s ostatními. Ne na objednávku. Pouze svědčíte o tom, že jste vykoupeni. Jen svědčíte ostatním, že jste nyní očištěni. Jen dosvědčuješ, že už nenadáváš. Že už jsi přestal kouřit. Už se více nepelešíš, už nezabíjíš lidi. Jste jen svědkem ostatním, že váš život se změnil a vy jen sdílíte radost z nového života. Jedním ze způsobů, jak sdílet svou víru s druhými, je nechat se pokřtít ve vodě. Víš, že jsi se stal křesťanem. Víš, že teď jsi věřící. S tím jednoduše posloucháte Bibli, svědčíte o své víře a o změně, která ve vašem životě nastala. Pokud ano, jděte za svým pastorem a řekněte mu, že se chcete nechat pokřtít. Poté jste pokřtěni úplným ponořením do vody, a když vstanete z vody, je to obraz vaší smrti vašemu starému životu a spoluvzkříšení vašeho nového života.

Je-li tedy někdo v Kristu, je novým stvořením, staré pominulo a nové je zde, zrozeno. (2 Kor 5:17)

Takže protože jste již nový člověk, budete chtít o tom vydat svědectví všem kolem vás, to je křest.

Cestovní pas

Nyní jen pár praktických rad. Udělejte si pas, zvláště pokud jste součástí naší služby, nebo církve jí podobné. Jsme jedna mezinárodní církev s mnoha místními-lokálními církvemi v mnoha zemích a vy budete mít příležitost hodně cestovat. V průběhu roku cestujeme na mnoho konferencí, takže pas se bude hodit. A jakmile budete mít v rukou pas, budete moci vidět (a cestovat) za hranice své země. A jak budete cestovat, budete povzbuzováni k tomu, abyste viděli další církve, ale také tam budete moci vydávat svědectví. Zapojte se do misijí, možná krátké pro začátek a delší později. Nedávno jsme jeli do Makedonie a kázali Krista mezi muslimy a v přímo v mešitách. A vaše srdce je jednoduše dojato, když vidíte jiná náboženství, která nemají jistou naději na věčný život, nejsou spaseni. Nejsou vykoupeni. A ty jim přinášíš Krista. Jsi světlo, které svítí ve tmě. Jakmile tohle zažijete, už nikdy nebudete stejní. A neboj se, Bůh je věrný a v takové situaci tam bude s tebou. A on vás povede. On to udělá. S námi se můžete vydat do Vietnamu, Laosu, Kambodže, Barmy, Afghánistánu, Pákistánu, Indie, dokonce i Izraele. V Ghaně, Togu, Malawi, Burkina Faso… celá Afrika, Severní Amerika, Jižní Amerika, Evropa. Na všech těchto kontinentech máme církve. Chval Boha a zapoj se. Možná nebudete cestovat do zahraničí, bůh ví, ale stejně se zapojte. Podporujte misie modlitbou a desátky. Lidé jdou do pekla, tak začněte s programem pro Spasení. Desátek znamená 10 % z vašeho příjmu, které dáváte církvi. Cokoli nad to je dar, nebo dobrovolný příspěvek. Desátek se děje z milosti a pochází z příkladu Abrahama (Genesis 14:18-20). Toto je dávno před Mojžíšem, tak tomu neříkejte zákon. Ne, desátek není ze zákona. A pokud chcete být poslušní Božího slova, udělejte to. Pokud chcete, aby vaše správa peněz a všechny vaše finance byly požehnány a posvěceny, udělejte to. Přečtěte si Deuteronomium 26, Přísloví 3:9-10 a 1 Kor 15:20, kde Kristus je prvotina, která žehná všem ostatním. Stejné je to s desátkem. Zmiňuji se o tom, protože nechci, abyste toto požehnání propásli.

Boží osobní povolání

Již jsme řekli, že Bůh má povolání pro váš život. Existuje mnoho různých povolání a některá z nich jsou jasně uvedena v Bibli. (1) Za prvé, Bůh vás volá do společenství se svým drahým Synem, a to představuje spasení. (2) Potom vás volá ke společenství, což znamená shromáždění věřících, církev. (3) Také nás vyzývá, aby jsme rostli v poznání Něho a Jeho milosti. Milost, je způsob jak Bůh jedná s věřícím. A existuje mnoho dalších biblicky definovaných povolání, ale existuje i povolání osobní, o kterém se nikde nepíše. Vaše osobní pozvání. Je to specifické povolání pro váš život, které vám Bůh chce zjevit. A On vám to odhalí, pokud jednáte ve víře, od víry k víře. Tak má žít věřící. A pak říká, neboj se, společně to zvládneme. Takto žijeme v plnosti života. Bůh chce vaši víru, krok za krokem. Jen v Něj důvěřuj. On ti pak ukáže, jestli máš sloužit v místním sboru v Ostravě, nebo být misionářem v Ghaně, nebo úspěšným podnikatelem, který misije podporuje modlitbou i finančně.

Těm, kteří jsou bohatí v tomto věku, přikazuj, ať nejsou pyšní a nedoufají v nejisté bohatství, nýbrž v Boha, který nás štědře opatřuje vším, co potřebujeme; napomínej je, ať konají dobro a jsou bohatí v dobrých skutcích, štědří, dobročinní, a tak ať si střádají dobrý základ pro budoucnost, aby obdrželi pravý život. (1.Timotej 5:17)

Protože se v něm zjevuje Boží spravedlnost, od víry k víře, jak je psáno: “Spravedlivý bude žít z víry”. (Římanům 1:17) Věrný je Bůh, který vás povolal do společenství svého Syna, Ježíše Krista, našeho Pána. (1 Kor 1,9) Neopouštějme svá shromáždění, jak mají někteří ve zvyku, ale radujme se navzájem, a to tím spíše, jak vidíte, že se blíží den (soud) (Žd 10,25), ale rosťte v milosti a poznání Pána našeho Spasitele Ježíše Krista. Sláva mu nyní a až přijde věčnost! (2 Petr 3:18)

Božská přátelství

A když rozhovor se Saulem skončil, Jonatanova duše přilnula k Davidově duši a Jonatan ho poznal jako svou duši. (1 Sam 18:1) Bůh vám dá zbožná přátelství. Nehledejte nutně přátele, se kterými se cítíte dobře. Nehledejte přátele, kteří mají například stejné zájmy jako vy. Vaším společným zájmem je od nynějška Bůh a jeho Slovo. David a Jonatan se stali přáteli, když Jonatan slyšel Davida mluvit o svém vítězství nad Goliášem. Když David chválil Boha, Jonatanovo srdce se k němu připoutalo. Bůh ti dá do tvého života lidi, kteří milují Slovo a milují Pána. Už nejste součástí pijácké skupiny. Máte nová přátelství, která nejsou lidská, ale od Boha. A děkujte Bohu za ta duchovní přátelství z nebe, která jsou darem od Pána.

Nechte se vést Pánem, nechte se vést Slovem.

Mnoho lidí tvrdí, že Ježíše milují, ale nenávidí jeho Slovo. „Miluji Ježíše, miluji Ježíše,“ říkají, ale v praxi je pohání duch nezávislosti. Jen zpívají, jak milují Ježíše, ale ve skutečnosti se vyhýbají jeho pokynům. Než sedět před kazatelnou, budou raději meditovat někde v lese. Dávají přednost domácím skupinám, kde každý může sdílet své pocity a názory, před směrodatnou výukou. Chvála není primárně o zpěvu Jeho krásy, ale o poslušnosti Jeho psanému Slovu. Nemůžete se nechat vést Bohem, pokud to odporuje jeho zjeveným myšlenkám, Bibli. On odpověděl a řekl: Je psáno: Nejen chlebem je člověk živ, ale každým slovem, které vychází z Božích úst. (Matouš 4:4) Buďte mužem Knihy. Staňte se ženou Knihy! Udělejte z Bible svůj denní chléb a sledujte, jak se váš život mění. Bůh tě miluje a má s tvým životem skvělý plán. Řekněte mu ano a důvěřujte mu. On to dokončí.

Doufejte v to, že ten, který ve vás začal dobré dílo, je dokončí až do dne Krista Ježíše (Filipským 1:6)

Závěr

Tento tekst je napsán pro vaše povzbuzení a má vám poskytnout určitý návod, jak chodit s Bohem na začátku svého křesťanského života. Modlím se, aby vás Pán Ježíš Kristus vedl při čtení těchto slov. Ušetří pro vás to nejlepší. Pamatujte, že Bůh je věrný a nikdy vás neopustí ani se vás nezřekne (Židům 13:5) Nikdy.

 

Sdílejte